MŁODE ZIEMNIAKI Z GRILLA W BOCZKU I SZPARAGI W BOCZKU
MŁODE ZIEMNIAKI Z GRILLA W BOCZKU
25 min – łatwy – 4 osoby
- boczek wędzony z Lubinki 10 plastrów
- ziemniaki młode nieduże 10 szt.
- majeranek łyżka
- tymianek łyżka
- sól, pieprz
- wykałaczki
Młode ziemniaki dobrze myjemy, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzamy. Każdego ziemniaka obtaczamy w mieszance przypraw, owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Grillujemy do momentu zarumienienia się boczku.
SZPARAGI W BOCZKU
20 min – łatwy – 2/3 osoby
- zielone szparagi pęczek
- wędzony boczek z Lubinki – plaster na jeden szparag
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Każdy szparag zawijamy w plasterek wędzonego boczku. Smażymy na grillu często obracając do momentu zarumienienia boczku.