PIEROGI Z KASZANKĄ
PIEROGI Z KASZANKĄ
55 min – średni – 5 osób
- mąka 500 dag
- ciepła woda 1 szkl.
- olej 1 łyżka
- kaszanka z Lubinki
- cebula 1 sztuka
- pieprz szczypta
- sól szczypta
- majeranek szczypta
Farsz:
Obieramy kaszankę z osłonek i kroimy ją w kostkę. Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni. Dodajemy kaszankę i podsmażamy razem do momentu powstania gładkiego farszu. Przyprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z solą, robimy wgłębienie i wlewamy ciepłą wodę z olejem. Wyrabiamy do momentu powstania gładkiego ciasta. Wkładamy do miseczki, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, by odpoczęło.
Wykonanie:
W czasie kiedy ciasto odpoczywa, warto uformować sobie kulki z farszu, przyśpieszy nam to pracę przy robieniu pierogów. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy placek na grubość 1 – 2 mm, wycinamy krążki. Sklejamy. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Gotujemy około 4 minuty od wypłynięcia. Można podawać z zarumienioną cebulką lub skwarkami.